Příběh našeho olivového oleje

Olivový olej #ilmiolio v sobě snoubí péči a mnohaleté zkušenosti našich pěstitelů a zpracovatelů oliv. Abychom Vám mohli #ilmiolio nabídnout, je nejprve nutné, aby olivy na staletých olivovnících dozrály do požadovaného stupně zralosti. Teprve poté dochází k jejich sklizni a následnému přesunu ke zpracování do nedaleké lisovny. Zde je pak osvědčenými postupy vyráběn olivový olej nejvyšší kvality, který odtud již putuje na Váš stůl.

Proces sklizně oliv a výroby olivového oleje

Pro získání dobrého olivového oleje jsou zapotřebí nejen vášeň a nadšení, nýbrž také mnohaleté zkušenosti a bezchybná znalost každé z jeho výrobních fází. Výroba oleje je započata okamžikem sklizně, kdy je nutné dbát na to, aby byly olivy sklizeny ve správný okamžik zrání, tedy v okamžik, kdy dochází ke změně vnější barvy plodů ze zelené na fialovou, případně černou barvu. V další fázi jsou olivy v lisovnách očištěny od nečistot a zbaveny zbytků listů a větviček, aby byly připraveny pro následné drcení. Tento proces může probíhat tradičním způsobem za pomocí mlýnských kamenů, případně prostřednictvím moderních extraktorů. Z takto vzniklé olivové pasty je lisován olivový olej, z něhož je však ještě nezbytné odstranit zbytky vody. Teprve poté je olej připraven pro plnění do příslušných skladovacích nádob. Hotový produkt je nutné skladovat v příslušných nádobách na suchém a tmavém místě a za dodržení stanovených teplot, aby byla co nejdéle zachována jeho prvotřídní kvalita.

Pojď se podívat co pro tebe máme za dobroty z jižní Itálie!